Zmaga upanja na Zasavskem derbiju

V nedeljo smo bili v Športnem parku Rudar znova priča pravemu nogometnemu prazniku, ki so ga skupaj s podporniki obeh klubov ter obema navijaškima skupinama, pričarali nogometaši domačega Rudarja in sosednjega Zagorja. Zasavski derbi je še enkrat več dokazal, da je vse tisto, kar nogomet sam je. Igra. Borba. Strast. Emocije. Okrog 1000 gledalcev je tako doživelo vse tisto, kar dela nogomet čaroben.

S kaznimi, odsotnostmi in poškodbami si pred tekmo, trenerju Rudarja, Vukašinu Rističu, tokrat ni bilo potrebno beliti glave, na igrišče pa je tako lahko poslal svojo trenutno najboljšo enajsterico.

Pogled na taktično postavitev domače ekipe na začetku tekme (4-2-1-3, na trenutke pa 4-2-4), je verjetno presenetil prav vse, vključno z gostujočim strategom Škofco. Rudar je namreč v prvih 20 minutah igral z dolgimi visokimi žogami na kapetana Roka Drnovška, ki ga je Ristič postavil povsem v konico napada, ob njem pa so na odložene žoge prežali Sajovic, Rekanovič in Perič. Tovrstna igra za oko res ni bila najlepša, niti ni prinesla preveč priložnosti, je pa v dobršni meri, s precej zračnimi dvoboji in visokim pritiskom, na preizkus postavila mlado gostujočo obrambo. V obdobju do prvega odmora za osvežitev, tako velja izpostaviti zgolj dve nevarni situaciji. V 5. minuti so prvi poizkušali Zagorjani, a je strel Kosmača Mujkanovič zanesljivo ulovil. V 11. minuti pa so gostje najprej blokirali strel Kaziča, do žoge je nato precej na strani kazenskega prostora prišel Perič, se obrnil, vendar iz težkega položaja ni uspel premagati vratarja Podkrajška, ki je njegov strel v zadnjem trenutku uspel ustaviti z nogo. Po odmoru za osvežitev, je Rudar zaigral v standardni formaciji, z Drnovškom in Bašičem na branilskih položajih ter tercetom napadalcev Perič, Rekanovič, Sajovic. V 26. minuti so nato zapretili Zagorjani, ko je do žoge nekje 18 metrov od domačih vrat prišel Matija Kosmač, se otresel Drnovška, a z roba kazenskega prostora, po tleh, meril mimo gola. V 34. minuti so bili v akciji ponovno gostje – po podaji s kota, je do strela z glavo prišel gostujoči kapetan Resnik, a bil nenatančen. Dolga žoga v 39. minuti je skoraj presenetila domačo obrambo, ko je do strela z glavo, ob kapetanu Drnovšku, prišel Kreštič, vendar je bil njegov medel poizkus lahek plen za Mujkanoviča. Zadnje minute prvega polčasa so nato potekale v ritmu Rudarja. V 40. minuti je z roba kazenskega prostora, po tleh, sprožil Sajovic, Podkrajšek je bil na mestu. Dve minuti kasneje je, po podaji Rekanoviča s strani, v gneči do strela iz bližine prišel Kunič, njegov strel po sredini gola pa naravnost v Podkrajška, ki je uspel odbiti žogo. V 44. minuti so naši fantje poizkušali še zadnjič v prvem polčasu. Po prekršku nad Rekanovičem je iz prostega strela sprožil Kazič, njegov strel čez zid pa je žal končal preko gostujočih vrat.

Ob polčasu je namesto Periča v igro vstopil mladi Halilovič, Rudar je zaigral z dvema napadalcema in živahnim Halilovičem za njunima hrbtoma. V 48. minuti pa končno sprememba rezultata. Po prekršku, je z desne strani žogo v kazenski prostor v sredino poslal Kazič, z nogo je streljal Denis Bašič, žoga pa je nato zadela Domena Ocepka, spremenila smer in končala v mreži gostujočih vrat, za veliko veselje na tribunah in vodstvo Rudarja z 1:0. Dobre pol ure pred koncem, priložnost Zelenih za povišanje vodstva, ko je Halilovič s podajo v prostor lepo zaposlil Sajovica, njegov strel s strani, po tleh, je Podkrajšek uspel odbiti. V 75. minuti nova lepa dolga žoga za Rekanoviča, ki je bil hitrejši od sicer zelo zanesljivega branilca Smajloviča, njegov strel iz šestnajst metrov pa je končal v naročju gostujočega vratarja. Do konca tekme so nato dve priložnosti za izenačenje imeli gostje iz Zagorja. V 79. minuti je po predložku z desne, s strelom z glavo, poizkusil kapetan Resnik, njegov strel pa je, na srečo naših nogometašev, končal v prečki. Dve minuti kasneje je nekje iz roba kazenskega prostora po tleh streljal še Kosmač, vendar mimo gola. Po dveh bolečih porazih je Rudar tako poskrbel za veselje med domačimi pristaši po zmagi nad večnimi rivali, hkrati pa zabeležili pomembno zmago, ki nas še ohranja v boju za napredovanje v višji rang tekmovanja.

Postava Rudar Trbovlje:

Mujkanovič (V); Ocepek, Drnovšek (K), Bašič, Jurič (od 89. Krajnc); Kazič (od 73.
Rižner), Kunič (od 81. Delič), Mlinar (od 75. Mujič); Sajovic, Rekanovič, Perič (od 46.
Halilovič)

Strelci:

1:0 Ocepek (48′)

V soboto, 21.05.2022 ob 18h, naše fante čaka še ena zahtevna preizkušnja, ko odhajajo na gostovanje k Svobodi iz Kisovca. Prva tekma v tej sezoni, ki je bila odigrana v Hrastniku, se je sicer končala z zmago Rudarja s 3:1, vendar Kisovčani veljajo za tradicionalno neugodnega nasprotnika. Do konca prvenstva so še tri tekme, prostora za spodrsljaj pa ni več. Trener Ristič sicer ne bo mogel računati na kaznovanega Periča ter verjetno tudi ne na poškodovanega Staša Kaziča. Srčno in borbeno. Gremo Rudar!