100 let nogometa v Trbovljah

Nogometni klub Rudar Trbovlje je letos postal 100 letnik. 24.04.1922 je bil na ustanovnem občnem zboru v gostilni Pravdič uradno ustanovljen Delavski športni klub Zora, ki je postavil temelje za dolgo in bogato zgodovino trboveljskega nogometa. V počastitev visokega jubileja je NK Rudar Trbovlje sodeloval pri pripravi razstave »Igra postaja zelo napeta in živahna.« 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah, katere avtor je Žiga Blaj (tudi trener naše selekcije U-8), ki je odprta vse do decembra ter izdaji istoimenske publikacije (avtor: Žiga Blaj, soavtor: David Buovski).

V Delavskem domu Trbovlje je v petek, 10.06.2022, potekala slavnostna akademija kluba, ki se jo je udeležila večina nekdanjih in sedanjih trboveljskih nogometašev, ki so uživali v kulturnem programu s predstavitvijo posameznih zgodovinskih obdobji kluba z najpomembnejšimi uspehi le-teh. Gostje so lahko slišali prenovljeno Rudarjevo pesem ”Tre, tre trese se”, ki so jo zapeli otroci pevskega zbora Osnovne šole Trbovlje ob harmonikarski spremljavi g. Borisa Gunzeka, ko se je orosilo marsikatero oko. Posebni zahvali oziroma priznanji sta prejela nogometaša, ki sta v zadnjih letih najbolj prispevala k ugledu kluba tako v Sloveniji, kot tudi izven naših meja – Mišo Brečko in Klemen Lavrič.

V soboto, 11.06.2022, je sledil športni del jubileja, ki se je začel že v dopoldanskem času, ko sta se selekciji U-13 in U-15 pomerili z vrstniki iz Velenja. V popoldanskem času je sledilo srečanje članske ekipe Rudarja, ki je v ta namen nastopila v ročno izdelanih ”retro” dresih, z uglednimi gosti ljubljanske Olimpije, na čelu s trenerjem, legendarnim, Robertom Prosinečkim.

Nato je sledila tekma med all-star ekipo veteranov Rudarja in Slovenske reprezentance iz leta 2010, katere barve so branili naš Mišo Brečko, Bojan Jokič, Valter Birsa, Branko Ilič, Aleksandar Radosavljevič, Nejc Pečnik, Matej Mavrič, Aleksander Šeliga in drugi.

Za zaključek je sledila spektakularna bakljada, ki so jo, s sto baklami v čast kluba, pripravili člani navijaške skupine Kamnita ter praznovanje dolgo v noč, kakor si proslava takega rojstnega dne tudi zasluži.

Ubil so grofa, ufil so carja, a n’kol ne bojo ubil Rudarja!